חורף ורפואה משלימה

המשימה: חיזוק המערכת החיסונית בעונה הקרה. האמצעים: צמחי מרפא ושינוי תזונתי. מוכנים? צאו לדרך!

יפה ברמץ חמוטל, נטורופתית והרבליסטית, מאוחדת משלימה

מחלות חורף האופייניות, אלה שפוקדות אותנו פעם או פעמיים במהלך העונה, נתפשות על ידי הרפואה הטבעית כתגובה בריאה של מערכת החיסון. כלומר, מערכת חיסונית שמגיבה לחשיפה לווירוס, ומייצרת מלחמה המתבטאת בצורת מחלה – התקררות, נזלת, שיעול, כאב גרון, כאב אוזניים, חום, חולשה וכאב כללי של הגוף – נחשבת תקינה.

אם כך למה להתערב? רפואה אלטרנטיבית

משום שמערכת החיסון מגיבה באופן שונה מאדם לאדם, ויש מקרים שבהם התגובה שלה מעידה, לפי התפיסה הנטורופתית, על חולשה: כאשר חולים מספר רב של פעמים במהלך השנה והמחלה מתבטאת באופן חריף ונמשכת זמן רב עד להתאוששות – או במקרים בהם הגוף לא מצליח לפתח מחלה אקוטית “טובה” ורוב ימות השנה מרגישים קצת מנוזלים ומקוררים. גם מצב כזה מעיד על רגישות יתר וחולשה של מערכת החיסון.

דיכוי לא מודע של מערכת החיסון 

במירוץ החיים והלחצים אנחנו מוצאים את עצמנו, כאשר רק מתחילים להרגיש בחולי שמתקרב אלינו, רצים אל ארון התרופות ולוקחים כל דבר אפשרי ע”מ שלא לחלות ולהפסיד שעות עבודה. באופן זה ומבלי להיות מודעים לכך, אנו מחלישים את הגוף ועלולים לגרום לנזק למערכת החיסון. ובסופו של דבר להפסיד יותר. אפשר ורצוי לנהוג אחרת: עם קצת מודעות, הקשבה לגוף ומעט הכוונה ניתן לשפר את ההתמודדות שלנו עם האתגרים שמציב החורף. לחזק את מערכת החיסון שלנו. ככה עושים את זה:

1. משנים את התזונה

בחורף, עוברים לתזונה מחממת שמתאימה לתנאי הסביבה ולשינויי מזג האוויר:

– מומלץ לצרוך מרקים עם ערכים תזונתיים גבוהים: לחזור למרק העוף של אמא, שיש בו עוף, ירקות שורש ועשבי תבלין שאוהבים; מרקי קטניות כמו עדשים כתומות, צהובות או ירוקות או מרק ירקות כתומים כגון דלעת וגזר.

– כדאי להשתמש בתבלינים מחממים כמו קינמון וכמון, דבש ולימון, שום ובצל. אפשר להכין מראש מרקחת של דבש וקינמון – ולאכול כפית לצד חליטת תה.

– חשוב להקדיש זמן לארוחת הבוקר ולבחור בארוחה חמה ומזינה כדי לאפשר לגוף לעמוד באתגרי היום.

– “פטריות כוח”- מייטאקי ושיטאקי, נחקרו ונמצאו כבעלות תכונות המחזקות את מערכת החיסון – אבל גם פטריות פחות אקזוטיות כמו שמפיניון ופורטבלו עושות את העבודה (יש גם מתכון!).

2. פונים לעזרת צמחי המרפא

צמחי מרפא מציעים מענה יעיל לחיזוק מערכת החיסון ולהתמודדות הגוף בעת חשיפה למחלות חורף שונות. מחקרים ומעקבים קליניים הראו יעילותם של צמחים בעלי פעילות ממריצת חיסון כללית שטובים למניעה – ואת יעילותם של צמחים אחרים, בעלי פעילות אנטי ויראלית ישירה ונוגדי זיהום, שמסייעים בריפוי.

צמחים נפוצים: 

אסטראגלוס Astragalus 

צמח שמקורו בסין. מקובל בשימוש כאשר יש צורך בהכנת הגוף וחיזוק מערכת החיסון. הצמח נחקר רבות בהקשר לחיזוק מערכת חיסון אצל חולי סרטן.

סמבוק שחור- Sambucus nigra – (פרחים ופירות)

צמח עדין, המסייע בהתמודדות כנגד וירוסים במערכת הנשימה, נוגד אלרגיה, מסייע בכיוח ובהוצאת ליחה. הוא מתאים לחיזוק החיסוני וגם כטיפול. אפשר לשלב אותו גם כטיפול מונע, כאשר מדובר במטופל הסובל מחולשה חיסונית ונזלת כרונית.

איזטיס – Isatis- שימוש 

עוד צמח שנחשב אנטי ויראלי, ממריץ חיסון ומוריד חום. הוא מקובל בעיקר כמסייע לטיפול בזיהומים פעילים במערכת הנשימה, דלקות גרון ומחלות ויראליות.

אכינצאה – Echinacea 

מיועד בעיקר לשימוש במצבים אקוטיים, ולא לשימוש מניעתי ארוך טווח. המחקרים הרבים שנעשו אודותיו הפכו אותו לנפוץ מאוד בשימוש, ולעתים בצורה לא מבוקרת. חשוב לדעת שכדאי להשתמש בשני מינים של אכיניצאה: Angustifolia קיפודנית צרת עלה ו-Echi. Purpurea – קיפודנית ארגמנית.

מתי ולמי מומלץ לקבל חיזוק חיסוני בצמחים? 

צמחי מרפא מתאימים לרוב האנשים, אך לאוכלוסיות חלשות ופגיעות הם מומלצים עוד יותר: ילדים, קשישים, ואנשים עם רקע של מחלות כרוניות. לפני טיפול, צריך לקבוע פגישת ייעוץ כדי שהצמחים יוכלו להיות מותאמים אישית; אפשר לקבל ייעוץ כזה אצל נטורופט, וכדאי שיהיה זה נטורופט עם התמחות ספציפית בנושא הצמחים (הרבליסט קליני).

שילוב צמחי מרפא – וחיסון נגד שפעת

גם אם קיבלתם חיסון כנגד שפעת, תוסף צמחי טבעי מחזק חיסונית באופן כללי ולא בלעדית כנגד נגיף מסוים בלבד, ואפשר ומומלץ בהחלט להיעזר גם בו.

מתכון חורפי מחזק: 

מרק מיסו ופטריות כוח

מצרכים:

2 ליטר מים

40 גרם אצת קומבו (לא חובה, ולא לרגישים ליוד)

3 כפות מחית מיסו שעורה או מיסו אורז

חבילת פטריות שמפיניון

חבילת פטריות מיטאקי מושרות שעה ב1/2 ליטר מים (לשמור את המים)

6 פטריות שיטאקי מושרות שעה בנפרד.

בצל סגול פרוס

2 גזרים

2 ס”מ ג’ינג’ר מגורד

2 בצלים ירוקים חתוכים לפיסות אלכסוניות

חבילת נבטים שטופה היטב

רבע כפית משחת קארי או פלפל צ’ילי קצוץ

2 כפות רוטב סויה

לימון טרי

הכנה:

מכינים ציר מ- 40 גרם אצת קומבו ו 2 ליטר מים. מרתיחים 10 דקות.

פורסים את הירקות. את רגלי הפטריות קוטמים.

סוחטים את פטריות המייטאקי המושרות ומשתמשים במים שבהן הושרו. את פטריות השיטאקי סוחטים ושופכים המים. חותכים לפרוסות.

עם 2 כפות שמן זית מאדים את הבצל, הכרישה, הגזר והג’ינג’ר. מוסיפים את הפטריות, מערבבים. מוסיפים 3 כפות מיסו וממשיכים לערבב . מוסיפים 2 ליטר ציר קומבו (או 2 ליטר מים), את המים בהם הושרו המייטאקי ואת רוטב הסויה. מבשלים 8 דקות.

לקראת סוף הבישול מוסיפים את הנבטים לדקת רתיחה. סוחטים לסיר לפני ההגשה מיץ מלימון טרי.

בתאבון!

*הדברים הכתובים לעיל הינם בגדר מידע כללי ואינו מהווה המלצה טיפולית.